Tietoja sivustosta

Luonnon monimuotoisuuden tutkimus ja ymmärrys ihmisen toiminnan (ilmaston ja elinympäristöjen muutos sekä vieraslajit) vaikutuksista siihen, vaatii yhä enemmän yhteistyötä eri alojen ja ekosysteemien tutkijoiden välillä. Tarvitaan myös monitieteellisiä näkökulmia ja menetelmiä monimutkaisten ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Samanaikaisesti, tällainen näkemyksellinen poikkitieteellinen tutkimustoiminta voi olla mahdollista, vain jos sitä on tukemassa laadukas luonnon monimuotoisuusopetus.

Finnish Biodiversity Research & Education Platform – Suomen luonnon monimuotoisuuden tutkimus ja opetusalusta, joka on perustettu EU-rahoitteisessa Biokarelia -hankkeessa, pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen. Alustan kehittämisestä hankkeessa vastasi Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Alusta on kehitetty yhteistyössä Miikka Kostianin ja hänen Kooders-kollegoidensa kanssa (www.kooders.fi). Kooders vastasi sivuston koodauksesta. Sivuston tiedot on koonnut ja päivittänyt sivustolle Biokarelia-hankeessa projektisuunnittelijana työskennellyt Philippe Fayt.

Vapaa suomennos Faytin 25.10. 2022 pitämästä alustan esittelystä: ”Tietojen yhteen kokoaminen siitä, ketkä tekevät luonnon monimuotoisuuteen liittyvää tutkimusta Suomessa, millaista asiantuntijuutta, opiskelu- ja rahoitusmahdollisuuksia on olemassa, oli pitkä prosessi. Se oli kuitenkin opettavainen ja palkitseva kokemus ja tärkeä askel alustan rakentamisessa. Tässä vaiheessa on tunnistettu jopa 1300 biodiversiteettitutkijaa Suomen yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa (Luke ja Syke). Vaikka vain pieni osa heistä on vasta liittynyt alustalle, verkkosivun arvo on todellinen ja se voidaan nähdä tärkeänä verkostoitumistyökaluna ja monialaisena yhteistyön alustana, joka edistää ympäristökasvatusta ja luonnon monimuotoisuuden tutkimusta Suomessa. Vaikka lista ei ole kaikenkattava, se käsittää tutkijoita useilta eri aloilta kuten maantieteistä, metsätieteistä, yhteiskunta- ja oikeustieteistä. Yhdistävänä tekijänä on kiinnostus luonnon monimuotoisuuden tutkimusta kohtaan”.

Voit katsoa koko esittelyn alla olevasta linkistä: https://youtu.be/E3dub4EEStQ

Tämä alusta kokoaa yhteen tietoa luonnon monimuotoisuuden tutkijoista, koulutuksesta ja rahoituksesta ja hyödyttää sekä tutkijoita, opiskelijoita kuin hankkeiden toteuttajiakin. Otamme mielellämme vastaan mahdollisesti alustalta puuttuvaa tietoa sekä kehitysehdotuksia!